ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Λογικό να υπάρχουν διαρροές από Υπουργείο που τα κάνει διαρκώς μούσκεμα 

Λογικό να υπάρχουν διαρροές από Υπουργείο που τα κάνει διαρκώς μούσκεμα 

H χθεσινή διαρροή των θεμάτων των Νέων Ελληνικών, στην πρεμιέρα των αμφιλεγόμενων εξετάσεων τετραμήνου, είναι αυτό που αποκαλούμε “άσιλα κυπριακή”, για πολλούς λόγους. Και όλοι τους, φυσικά, λάθος.

Κατ’ αρχάς, ο τρόπος που έγινε. Με SMS από το κινητό(!) καθηγήτριας ιδιωτικού σχολείου προς την αγαπημένη της (δικά της λόγια) φίλη, που τυγχάνει ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου, γιατί αυτός, άλλωστε, είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος α) να παραμείνεις ανώνυμος και β) να βεβαιωθείς ότι η διαρροή θα μείνει στην “αγαπημένη”, που αποκλείεται να το στείλει με τη σειρά της στους αγαπημένους της μαθητές και το μήνυμα να διαδοθεί γρηγορότερα κι από φήμη για τρίο στο Gossip Girl.

Κατά δεύτερο, καταρρίπτεται ο μύθος του ανώτερου επιπέδου των (πανάκριβων) ιδιωτικών σχολείων, που δεν έχουν, απ’ ότι φαίνεται, ανοσία στους... φωστήρες καθηγητές, οι οποίοι, μέχρι πρότινος, νομίζαμε πως ήταν αποκλειστικό προνόμιο των δημοσίων (και δη των Γυμνασίων, που είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Κοτσιάτης της μέσης εκπαίδευσης). Από την άλλη, αν τα ιδιωτικά με όλο το hype, το ψώνισμα και τα αστρονομικά δίδακτρα εργοδοτούν τέτοιες ιδιοφυίες (αλήθεια, η συγκεκριμένη είναι η... best that money can buy;), φανταστείτε τι παραφυλάει στα δημόσια. Ή, μάλλον, δεν χρειάζεται να φανταστούμε. Ξέρουμε.

Τρίτο, η γαμημένη νοοτροπία μας. Της ζαβολιάς, της μπαμπεσιάς, της λαδιάς, του κλεψίματος, της απατεωνιάς, του μέσου, του ρουσφετιού, της παράκαμψης της ουράς, της κουτοπονηριάς, της entitled παρανομίας. Από την αποστολέα του μηνύματος, που το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε με το που είδε την ύλη, ήταν να τη διαρρεύσει(!) και την παραλήπτρια του μηνύματος, που έσπευσε να ενημερώσει τους μαθητές της, ώστε να έχουν προβάδισμα έναντι χιλιάδων συμμαθητών της και εκείνη δωρεάν διαφήμιση για το φροντιστήριό της (“100% επιτυχία στις εξετάσεις τετραμήνου γιατί, ξέρετε, ΤΙΣ ΤΙΝΑΞΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!”¨), μέχρι τους ίδιους τους μαθητές, που επέλεξαν τον εύκολο δρόμο και τους γονείς που συναίνεσαν στην κλεψιά των “μωρών”, μια αλυσίδα ανατροφής, εκπαίδευσης και παραγωγής των αυριανών Γιαννάκηδων των 7500 μηνιαίως. Φυσικά ούτε και ένας απ’ αυτούς δεν σκέφτηκε ότι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μην διαρρεύσει η διαρροή, από τη στιγμή που το ήξερε ένα ολόκληρο φροντιστήριο, με κίνδυνο, έτσι, να ακυρωθούν οι εξετάσεις και να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες μαθητές, αλλά ποιος έχασε την ενσυναίσθησή του σ’ αυτόν τον τόπο για να τη βρουν οι συγκεκριμένοι;

Κλασική, επίσης, και η αντίδραση του Υπουργείου. Στην αρχή προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, έλα μωρέ, σιγά, πήρε το μάτι της την ύλη και ειδοποίησε μια φίλη της (συμβαίνει κάθε μέρα, σωστά;), απορρίπτοντας τον όρο “διαρροή”. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, ζητούσαν το αυτονόητο, δηλαδή να αναβληθεί η εξέταση και να οριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, όμως το Υπουργείο του Προδρόμου, που ΠΑΝΤΑ ξέρει καλύτερα (γι’ αυτό και έχουμε γεμίσει διάνοιες, όπως η τύπισσα που διέρρευσε την ύλη), έδωσε εντολή στα σχολεία να πάρουν πίσω τα δοκίμια (τα οποία είχαν ήδη μοιραστεί στους μαθητές και η εξέταση είχε αρχίσει κανονικά) και να περιμένουν μέχρι τις 11:30 π.μ., έτσι ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία με το αναπληρωματικό εξεταστικό δοκίμιο. Την ίδια ώρα, κάθε παρατρεχάμενος του Υπουργείου τίμησε τον μισθό του, υπερασπιζόμενος την τιμή και την υπόληψη του Προδρόμου, με παιδιάστικες αντικρούσεις τύπου “έκανε κάποια καθηγήτρια μια μαλακία και φταίει ο Υπουργός;”. Σωστά. Γιατί να φταίει; Αφού όλα λειτουργούν ρολόι, η παιδεία μας πετάει, οι εκπαιδευτικοί με υψηλή κατάρτιση, τα σχολεία μας του 21ου αιώνα (και με φαξ έτσι;) και οι μαθητές με άριστο επίπεδο μόρφωσης. Τι φινλανδικό σύστημα και μαλακίες, το δικό μας είναι πολύ καλύτερο, 60 χρόνια, τώρα, που παραμένει το ίδιο, δεν παραπονιέται κανείς. Δεν φτιάχνεις κάτι που δεν είναι χαλασμένο, σωστά; Να μην πούμε τώρα για το απαρχαιωμένο σύστημα διεξαγωγής εξετάσεων και προστασίας των θεμάτων (με τις φωτοτυπίες, ώρες πριν την έναρξη), γιατί θα μας πουν πάλι ότι κάνουμε στείρα αντιπολίτευση.

Μάλλον δεν πρέπει να κακίζουμε την τύπισσα της διαρροής. Ίσως θα πρέπει να την ευχαριστήσουμε κιόλας, που μας θύμισε με μία μόνο κίνησή της όλα όσα πάνε λάθος σ’ αυτόν τον τόπο.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top